TeeMc

XF Reversing Camera - Intermittent Fault

Recommended Posts

Hi,

I have a 2017XF R Sport.  I'm having issue with the reversing camera.  The camera should automatically display when reverse gear is selected.  However, this is not always the case in-fact maybe 20% of the time it doesn't work - instead the parking awareness graphic is displayed.  I've had the car back to the dealer twice, they simply say we have re-set the software and it should work no problem.  Unfortunately it only seems to repair the issue for a short time (day or two) before the issue returns.  Ironically when my car was in the dealership getting repaired I experienced the same issue in the courtesy car.  Are any other members experiencing similar issues?  If so, how was it resolved.

 

Many thanks in advance

Terry 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Hi Terry,

I'm having a similar issue with my F-Pace R Sport. The car has less than 800 miles on the clock - needless to say I'm not impressed! It's been back into the dealership once and they found it needed a few software updates...this didn't really seem to solve the problem. For example yesterday we drove into town and had to faff around a fair bit getting into a tight parking space. The camera came on initially and then afterwards would not come on again. 

Have you got any further with this and how have your dealers been? I love my car but at only about a month old experiencing problems doesn't bode well for future reliability! 

Thanks,

Ceri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, same issue on mine. But I also have the whole screen cutting out intermittently. It’s going back to the dealer next week but I don’t expect great results ( see recent post). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

According to my dealership (who have been in contact with Jaguar technical) there’s a new software update which was meant to have landed in January. However as of last week it still hadn’t appeared. With my experience of Jaguar so far I’d not be surprised if it arrived mid-June!! 

Interestingly my dealership have reported that six of their vehicles are replicating the issue, however it only seems to be on cars with the basic software. It seems to be a fairly wide spread problem! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is it just a software problem that a quick update will sort or is it something a little more complex which could necessitate new hardware and several trips back to the dealers on a trial and error basis? 

My car is due to go in next week to have this problem rectified, but the dealer says they haven't come across it yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is my third Jag. All three have had reversing radar problems (why do I keep on buying Jags?). This time it's the camera. All faults are intermittent, although this time it's more permanent. I have also taken them in from time to time for the dealer to look at. Sometimes it gets solved, but usually comes back. I guess this thread shows that there is no one great solution - it's back to the dealer (again), spend more money getting it "fixed". And then cross fingers hoping the fix lasts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

HI Ceri,

 

I had the problem on my XF. I bought a new cable which goes from the camera to the main loom. A little tricky to fit, but problem gone.

 

Regards

Fergus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Fergus,

They ended up replacing the entire loom on mine I think (the back windscreen had to come out) and it still didn’t rectify the problem. 

What sorted it for me was rejecting the vehicle and getting a new one with the professional software system. No issues so far thankfully! 

Ceri 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi. I have a 2018 XF S and the reversing cam has started to play up, the car is only 3 months old, so not happy. 

Has anyone had their camera problems rectified?  

Regards

Peter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Peter,

My car was in for service a few weeks ago and we were discussing the issue with my old car. Apparently it’s a software issue and it can be solved with a software update. Good luck!

Share this post


Link to post
Share on other sites

On ‎7‎/‎30‎/‎2018 at 5:15 PM, Fmcn51 said:

HI Ceri,

 

I had the problem on my XF. I bought a new cable which goes from the camera to the main loom. A little tricky to fit, but problem gone.

 

Regards

Fergus

Ceri, this sounds like it could be a solution to my problem. Do you know if this is a standard cable for all models of XF (saloon, not Sportbrake), and if so can you give me an idea of cost, part number and where you got it from? Any help greatly appreciated.

Thanks,

Mac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Mac,

Sorry, I don’t have a technical bone in my body when it comes to cars! All I know is that the entire loom was replaced which took a whole morning as the back windscreen had to come out. If your dealership contact Jaguar technical I’m sure they will be able to advise, this was all done per their request to see if they could find a solution to the problem. 

Recently though my dealership said the issue had been resolved on other vehicles using a software update.

Sorry I can’t be of more help.

Ceri  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morning All,

I have been having an intermittent issue with my camera and sensors, however, for the last 3 days it has been permanent.

I get the dreaded "Cameras Unavailable, please contact the dealer", it first happened over Xmas, intermittently for a couple of days, then it was fine for a few weeks, then not, then fine, when this happens not only is there no reversing camera but all the sensors don't work, front and back.

I contacted the dealership and have it booked in for Mid March, this was the earliest slot where they have a loaner available while it's being checked.

From my googling, this fault, whilst not the most common it isn't uncommon either.

I will update again after I get it back in mid March.

Thanks,

Dom

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎2‎/‎5‎/‎2019 at 10:42 PM, Ceri said:

Hi Mac,

Sorry, I don’t have a technical bone in my body when it comes to cars! All I know is that the entire loom was replaced which took a whole morning as the back windscreen had to come out. If your dealership contact Jaguar technical I’m sure they will be able to advise, this was all done per their request to see if they could find a solution to the problem. 

Recently though my dealership said the issue had been resolved on other vehicles using a software update.

Sorry I can’t be of more help.

Ceri  

Thanks Ceri.

The auto-electrician diagnosed a problem with the loom. He has sourced a replacement from Jaguar which is about £50 (probably need to add VAT to that!), so I just said to go ahead. The part won't be available for a couple of weeks so I'll let you know if it resolves the problem.

Thanks for your response.

Mac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now